Apples nye telefon IPhone 7+ har 2 kamera, et i vidvinkel og et tele.  Grunden til at man ikke har valgt kun at havde én zoom linse er at et objektiv med fast brændvidde er mere stabilt, har større åbning til lys og typisk er enklere i sin opbygning.

Det sjove er at man finder nøjagtig samme løsning på NASA’s Mars rover Curiosity som landede på Mars i 2012.

I Apples præsentation kan man se de udregner afstanden fra kameraerne til det man tager billede af og bruger denne “depth map” til grundlag for at man kan slører baggrunden så billedet simulerer en lavere dybdeskarphed.

Marsgruppen på NBI har arbejdet med netop 3D data fra sådanne to forskællige 2D kameraer de sidste par år og brugte udregningerne til at finde en gammel udtørret flod på Mars.

Nu er det jo ikke muligt at bevise om Apple har været inspireret af NASAs rumfartøj, eller om de selv har opfundet teknologien parallelt helt for sig. Men metoderne blev opfundet og publiceret omkring Mars Pathfinder i 1996 og det endelige bevis på metoden blev publiceret i 2013, så Apple har i hvert fald haft rig lejlighed til at kigge de offentligt tilgængelige artikel arkiver igennem.

Måske er dette et meget godt eksempel på hvordan fri forskning som er delvis Dansk finansieret hjælper en udenlandsk virksomhed med at komme med et nyt smart produkt.  Er det en grund til bekymring når den eneste indtægt Danmark får for disse forskningsmidler kommer fra momsen når den udenlandske virksomhed sælger produkterne i Danmark? Nej egentlig ikke, for når forskningen er publiceret, så er den fri tilgængelig, og det vil sige at også Danske firmaer kan bruge metoderne og teknikkerne,  ja…  måske endda til noget helt andet. Derudover har Danmark jo været med til at finde en udtørret flod på Mars som hjælper os til at danne et billede over hvordan en helt andet verden har udviklet sig, og det er vel heller ikke så ringe?

 

Måske vil den næste IPhone være en Iphone-Z 🙂

 

Kommentér

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *